Juneći gulaš sa vinom i suhim šljivama

Sastojci

• 500gr junetine od buta
  • 4 glavice luka
  • 2 žlice domaćeg kečapa od paprika
  • 2dl suhog bijelog vina
  • 100gr suhih šljiva
  • Komadić celera
  • mrkva
  • 1.ravna žlica smeđeg šećera
  • vegeta,sol, biber u zrnu i prahu
  • 1.žlica crvene paprike
  • lovorov i peršunov list

Priprema

Težina: Srednje zahtjevno

1. Junetinu isjeći na veće komade. Staviti u ekspres lonac sitno isjeckan luk,struganu mrkvu ,celer ,suhe šljive bez koštica i meso. Doliti malo ulja,vino,lovorov list i biber u zrnu. Stavite lonac da "prošišti" potom smanjiti temparaturu,i kuhati desetak minuta. Isključite.

2. Kad lonac prestane da pišti ,otvoriti ga i meso premjestiti u u šerpu. Pospite šećerom.Dodajte kečap od paprike ( ako nemate,možete staviti ajvar),po potrebi malo vode ili još vina,vegetu,so i alevu papriku i stavite da se krčka poklopljeno i polako.

3. Kad je meso postalo sasvim meko viljuškom blago izgnječite šljive. Krčkajte sad otklopljeno dok se sos ne zgusne. To će trajati još nekoliko minuta. Pobiberite i pospite svežim peršunovim listom.

Vinski gulaš s domaćim njokama

Potrebni sastojci za gulaš:

• 500 gr mesa (svinjetina ili junetina ili divljač – po želji
  • 1 luk
  • 2 češnjaka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica vegete
  • ½ žličice mljevenog bibera
  • žličica slatke crvene paprike u prahu
  • 4 lovorova lista
  • 2 žlice ketchupa ili 1 svježi paradajz
  • ½ litre bijelog vina
  • chili papričica
  • ½ šalice oštrog brašna
  • malo mljevene slatke crvene paprike
  • malo vode

Uputstvo za pripremu:

Meso narežite na kockice i operite pod mlazom hladne vode. Luk i češnjak očistite, operite te nasjeckajte na sitno. U lonac stavite malo ulja, popržite luk da bude staklast, te dodajte češnjak i meso. Sve zajedno pržite 2 minute uz miješanje, dodajte 1 litru vode, sol, vegetu, mljeveni biber, slatku crvenu papriku, ketchup ili svježi paradajz (napomena: ukoliko koristite svježi paradajz ogulite ga, narežite na kockice i tako dodajte jelu) te lovorov list i dinstajte sve nekih 40-tak minuta. Sada dodajte bijelo vino i na sitno nasjeckanu chili papričicu (možete dodati i mljevenu ako nemate svježu). Njoke koje ste prethodno umijesili, trgajući stavite u gulaš neka se zajedno s mesom dinstaju neke 3 minute. U šalicu stavite brašno, dodajte malo mljevene slatke paprike i dodajte vode toliko da dobijete tekuću, ali gustu smjesu. Tu smjesu uz neprestano miješanje dodajte gulašu te kuhajte još 2 minute da se zgusti. Ukoliko vam je pregusto dodajte još malo vode ili vina po želji. Probajte i ukoliko želite malo pikantniji i ukusniji gulaš, dodajte još vegete i chilija po želji.

Potrebni sastojci za njoke:

• ½ šalice oštrog brašna
  • malo vode
  • 1 žličica soli

Uputstva za pripremu njoka:

U šalicu stavite brašno, sol i dodajte vode toliko da možete umijesiti tvrdo tijesto u obliku kugle. Ako ste dodali malo previše vode, dodajte još brašna. Kada ste tijesto umijesili tada ga po receptu trgajući dodajte gulašu.

Napomena:

Možete kombinirati i razne vrste mesa. Ako koristite junetinu ili divljač, tada uzmite u obzir da je priprema gulaša duža za cca 1 sat i to u dijelu dinstanja samoga mesa, prije dodavanja vina, chilija i njoka, no najbolje ćete znati po mekoći mesa. Naime, kada je dovoljno mekano tada je priprema jela gotova i polako završavajte jelo po receptu.

Uz ovaj vinski gulaš ,osim njoki, dobro pašu i žganci, lovačke knedle ili običan restani krumpir.

Dobar tek!