tekst

O izložbi

Sa ciljem unapređivanja kakvoće proizvodnje vina i kulturne i umjerene potrošnje vina, kao i podizanja vinske kulture proizvođača i potrošača vina u Ludbregu je u siječnju 1993. godine povodom prvog vinskog blagdana u godini Svetog Vinka, poznatog kao Vincekovo, održana prva izložba mladih vina. Tada je predstavljeno svega dvadesetak uzoraka mladih vina isključivo iz Ludbreškog vinogorja. Aktivnim radom na promicanju vinogradarstva i vinarstva, stručnim predavanjima i seminarima svake se godine dizala kvaliteta izloženih vina, a povećavao se i broj izlagača. Sve navedeno rezultiralo je da je na 20. izložbi zaprimljeno 556 uzoraka, a izložba je poprimila i međunarodni karakter.

Na izložbi se vina ocjenjuju prema Buxbaumovoj metodi do 20 pozitivnih bodova prema sljedećim organoleptičkim svojstvima vina:

boja vina 0 – 2 boda
bistroća vina 0 – 2 boda
miris vina 0 – 4 boda
okus vina 0 – 6 bodova
opći dojam vina 0 – 6 bodova

Na osnovu obavljenog ocjenjivanja vina Organizacijski odbor izložbe dodjeljuje učesnicima sljedeća odličja i to:

18,10 – 20 bodova diploma „Zlatni trsek“
16,10 – 18 bodova diploma „Srebrni trsek“
14,10 – 16 bodova diploma „Brončani trsek“
12,10 – 14 bodova priznanje za sudjelovanje

Pri ocjenjivanju vina komisija uzima u obzir da su to isključivo mlada vina.

Pod organoleptičkom ocjenom podrazumijeva se detaljna analiza dojmova koje vino ostavlja na osjetila vida,mirisa i okusa. Prvo se ocjenjuje vanjski izgled vina, boja i bistroća. Kod bijelih vina boja ide od bezbojne do tamnosmeđe, kod ružica od crvenkasto do crvene, a kod crnih od rubin -crvene do smeđecrvene. Bistroća vina ide od kristalno bistre do vrlo mutnog.

Miris vina.....pošto je vino smjesa različitih kemijskih spojeva, tako je i miris vina smjesa vrlo različitih mirisa koje je dosta teško definirat,i a još teže opisati.

Uobičajeno je odvajati tri vrste mirisa:

Aroma - potječe od mirisa grožđa, te se može razviti samo u onim vinima koja su proizvedena od grožđa s karakterističnim mirisom kao što su traminac,rajnski rizling,bijeli burgundac, sauvignon, razni muškati, graševina i dr.

Buke - je miris vina koje se razvija djelovanjem mikroorganizama u prvom redu kvasaca, kao i zbog spajanja različitih sastojaka vina. Tu se ubraja buke vrenja, koji se nalazi u mladim vinima, te buke dozrijevanja i starenja, u kasnijim fazama izgradnje vina. Buke može biti izvrstan,prijatan, jako izražen i neizražen.

Miris - enentnog etera daje vinu onaj značajan"vinski" miris i može biti normalan, dobar i slab.

Okus vina... zauzima najvažnije mjesto u ocjenjivanju kušanjem i usko je povezano s osjetilom njuha te se ne može uvijek jedno od drugog posve razlikovati. Uobičajeno je stoga u praksi opis vršiti prema glavnim sastojcima vina : prema alkoholu, ekstraktu ,sadržaju šećera, nehlapljivim kiselinama, količini tanina, prisustvu ugljičnog dioksida.

Nadamo se, da će sa svakom novom izložbom doći do povećanja kvalitete vina i broja zaprimljenih uzoraka, na zadovoljstvo svih sudionika, kao i ocjenjivačke komisije, što je i jedan od temeljnih ciljeva.

Izlozba -oizlozbi1

Izlozba -oizlozbi2