tekst

26. izložba vina i Vincekovo 2018.

Datum objave: 03.01.2018

U Ludbregu je u petak, 26. siječnja, zamjenik župana Tomislav Paljak svečano otvorio 26. izložbu mladog vina, na kojoj sudjeluje više od 300 vinara iz cijele Hrvatske, ali i susjednih Slovenije i Mađarske.

Na izložbu, čiji organizator je ludbreška Udruga vinogradara 'Trsek', a glavni pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg, bilo je prijavljeno čak 589 uzoraka, od čega 577 uzoraka vina, šest voćnih vina i šest rakija.

Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je bilo najviše onih proizvedenih od mješavine bijelih sorata, dok je ostalih vrsta bilo manje, ali su članove ocjenjivačke komisije ugodno iznenadila kvalitetom.

Šampion 26. izložbe među bijelim vinima je Chardonnay Dražena Para iz ludbreškog vinogorja s osvojenih 85 od maksimalnih 100 bodova, dok je šampion među crnim vinima ono proizvedeno od mješavine sorti Stjepana Vučemilovića iz zadarskog vinogorja, također s osvojenih 85 bodova. Izvan konkurencije, najbolje ocjenjeno vino izložbe je voćno vino višnje Maraške, proizvođača Ante Gospića iz Prkosa sa 86 bodova.

Zlatno odličje i diplomu 'Zlatni trsek' dobilo je ukupno 105 vina, srebrno odličje 328 vina, a brončano njih 95.

Zamjenik župana Tomislav Paljak čestitao je vinarima, a posebno Udruzi vinogradara 'Trsek', koja gotovo tri desetljeća organizira izložbu na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj vinara s većim brojem prijavljenih uzoraka vina.

Na svečanom otvorenju bili su i gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, načelnici općina, a kao gost vinari iz udruga Nadin iz Nadina, Belica iz Kastva, Brina iz Zeline, Bilikum iz Križevaca, Grozd iz Velike Gorice, te predstavnici prijateljskih udruga iz Slovenije i Mađarske, kao i brojni vinari Udruga iz Varaždinske županije.

 

Vrati se natrag...