tekst

Otvorena 22. izložba

Datum objave: 26.01.2014

slika

Otvorena 22. izložba mladih vina

U petak 24. siječnja u Hotelu „Crnković" u Ludbregu otvorena je 22. izložba mladih vina. Tradiciju dužu od dva desetljeća ima Izložba mladih vina koju organizira Udruga „Trsek".
Izložba je važan društveni, ali svakako i bitan gospodarski događaj koji je doprinio i značaju vina s područja ludbreškog vinogorja. Izložbu je otvorio ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. –  Za Grad Ludbreg ova izložba predstavlja iznimno puno, ne samo da je to tradicija, već ona pokazuje koliko su vino i vinarski proizvodi ukorijenjeni u ovome kraju i Grad Ludbreg će i u budućnosti podržavati sve one koji se žele aktivno baviti proizvodnjom vina, svoja vina izlagati na tržištu i na taj način zapravo obavljati gospodarsku djelatnost. Ono što Udruga „Trsek" radi uz gospodarski aspekt za naš je grad značajno i kao turistički potencijal jer u suradnji s vinarima želimo razvijati Ludbrešku vinsku cestu. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić. Izložba je tijekom godina obuhvatila sudionike iz svih krajeva Hrvatske, a bilo ih je i iz Srbije, Mađarske, Slovenije. - Ulaskom u Europsku uniju prošireno je tržište, a najveći je izazov upravo konkurentnost i zato mi je drago vidjeti vas u ovolikom broju, da konkurirate međusobno, da se natječete u proizvodnji vina, dokazujete svoj iskustva. Ova 22. regionalna izložba je velikog značaja jer pokazuje koliki mi ovdje imamo potencijal. – istaknula je Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske skupštine.

Iz godine u godinu zabilježen je sve veći interes podrumara i vinogradara, što potvrđuje povećanje broja sudionika i zaprimljenih uzoraka vina, ne samo ludbreškog, nego i susjednih vinogorja. – Kad je 1993. godine održana prva izložba zaprimili smo tek skromnih dvadesetak uzoraka vina. Ponosni smo na tu prvu izložbu i na našu udrugu jer tradicijom izložbe i radom udruge iz godine u godinu u našem kraju piju se sve bolja vina. – rekao je Branko Kežman, predsjednik Udruge „Trsek".

Vina je ocijenila komisija kojoj je kao i prijašnjih godina na čelu prof. dr. Dubravka Premužić. Komisija vina ocjenjuje na temelju boje, bistroće, mirisa, okusa i općeg dojma vina. Ocjene su jako dobre, vina su bolja nego prošle godine. Zlatnih medalja je 36, srebrnih 253, a 37 brončanih. Priznanja će se dodijeliti za 10 vina, a 35 ih je neocijenjeno.

Otvorenju izložbe nazočila je i predsjednica Gradskog vijeća grada Ludbrega Božica Makar, zamjenica gradonačelnika Vera Jadanić, načelnici susjednih općina i brojni drugi uzvanici.

I ove godine kao pokrovitelji u izložbu se uključuju Grad Ludbreg i Varaždinska županija.

U subotu 25. siječnja u Hotelu "Amalija" održan je tradicionalan vinski bal na kojem su podjeljena priznanja svim izlagačima na 22. izložbi mladih vina.

 Rezultate tombole možete vidjeti ovdje...

Vrati se natrag...